Attefallshus komplementbyggnad eller komplementbostadshus?

Står du inför valet av ett Attefallshus och undrar vilken ansökningsform som passar bäst för ditt behov? Vi tar oss tid att reda ut skillnaderna mellan en komplementbyggnad och ett komplementbostadshus för att underlätta din beslutsprocess. Vid ansökan om startbesked för ert nya Attefallshus finns möjlighet att välja mellan en komplementbyggnad och ett komplementbostadshus.

En komplementbyggnad kan vara mångsidig och användas för olika ändamål, såsom ett poolhus, en ateljé, ett gästhus, en bastubyggnad eller en extra arbetslokal. Planeringen styrs av dina önskemål, och byggnaden kan fyllas med de funktioner du behöver. Det finns stor flexibilitet i utformningen, vilket gör det till ett idealiskt alternativ för de som vill ha ett komplement till huvudbyggnaden.

 

Om ni däremot vill bygga ett komplementbostadhus tillkommer vissa krav som behöver uppfyllas, exempelvis energi- och tillgänglighetskrav. Våra Attefallshus uppfyller normalt gällande energikrav enligt BBR. En betydande skillnad som även kan påverka byggnadens utformning är att en Atteffalls bostad, precis som en vanlig villa, måste vara tillgänglighetsanpassad för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Detta innebär att bland annat kök, badrum och dörröppningar måste hålla vissa mått. Tillgänglighetskraven sträcker sig även utanför byggnaden.

 

Det är nödvändigt att kunna ta sig från parkeringsplatsplatsen till husets entré även om man har nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Komplementbostaden, eller eventuellt en annan byggnad i närheten, måste också inkludera alla övriga bostadsfunktioner såsom tvättmöjligheter och förvaringsutrymmen.

 

Våra erfarna bygglovshandläggare på Husverket finns tillgängliga för att underlätta din ansökan oavsett vilken av dessa två byggnader du väljer. Om du väljer entreprenad i ditt projekt ingår handläggningen av ditt ärende i totalkostnaden. Vi står redo att guida dig genom hela processen för att säkerställa att ditt projekt blir en smidig upplevelse.

skapad:23 augusti, 2023

Påsk Kampanj

Vid Vid beställning av valfritt Attefallshus eller Fritidshus under april månad bjuder vi på 30% på alla tillval i huset!.

Jag vill gladeligen ta del av detta erbjudande! (intresseanmälan är inte bindande)

Påsk Kampanj

Vid Vid beställning av valfritt Attefallshus eller Fritidshus under april månad bjuder vi på 30% på alla tillval i huset!.

Jag vill gladeligen ta del av detta erbjudande! (intresseanmälan är inte bindande)