Attefallshus komplementbyggnad eller komplementbostadshus?

Står du inför ett köp av Attefallshus och undrar vilken ansökningsform du ska ansöka som? Vi reder ut skillnaden mellan en komplementbyggnad och ett komplementbostadshus:

När Husverket ansöker om startbesked för ert nya Attefallshus har ni två hustyper att välja på. Antingen ansöker vi om ett Attefall komplementhus eller ett Attefall komplementbostadshus. En komplementbyggnad kan vara allt ifrån ett poolhus eller en ateljé till ett gästhus eller en bastubyggnad, det kan vara ett kontor eller en extra arbetslokal. Möjligheterna är oändliga, ni planerar utifrån era önskemål och fyller byggnaden med det ni har behov av.

Om ni vill bygga ett Attefall komplementbostadshus tillkommer ett antal krav som behöver uppfyllas, exempelvis energikrav och tillgänglighetskrav. Husverkets attefallshus uppfyller normalt gällande energikrav enligt BBR.

Den stora skillnaden som även kan komma att påverka utformningen av byggnaden är att en Attefallsbostad precis som en vanlig villa behöver vara anpassad för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, eller tillgänglighetsanpassad som det heter i bestämmelserna. Kök, badrum och dörröppningar med mera behöver hålla vissa mått. Tillgänglighetskraven gäller även utanför byggnaden. Man behöver kunna ta sig från sin parkeringsplats till husets entré även om man har nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Attefallskomplementbostaden eller möjligen en annan byggnad i närheten behöver också innehålla alla övriga bostadsfunktioner som till exempel möjlighet till tvätt och plats för förvaring. Kontakta gärna oss på Husverket om du har frågor och vill veta mer.

Husverkets erfarna bygglovshandläggare hjälper dig gärna med din ansökan – Om ni väljer totalentreprenad i ert projekt ingår handläggning av ert ärende i totalkostnaden!

Publicerad:23 augusti, 2023

Skicka intresseanmälan

Vi gör det enkelt och smidigt för dig, skicka in en intresseanmälan så tar vi kontakt med er för att besvara era frågor och funderingar. En intresseanmälan är helt förutsättningslös och du binder dig inte till något.

Hjälp oss att ge dig en bättre service genom att svara på dessa frågor?

Vart hittade du oss?

Har du en tomt eller fastighet?

Önskad tidsplan?

Finansiering?

Vad ska du använda huset till?

Intresseanmälan misslyckades att skickas! Prova gärna igen eller kontakta oss på: info©husverket.se