Make money from your attefall house by renting it out!

Många behöver någonstans att bo, framför allt i större städer. Genom att hyra ut ditt attefallshus så har du möjlighet att tjäna bra med extra pengar.

Husverket har jämfört annonser från olika hemsidor på nätet som förmedlar uthyrning mellan privatpersoner. Vi konstaterade att hyran för ett möblerat attefallshus på 25m² i en närförort till Stockholm ligger på 8 500 till 12 000 kronor per månad. Om du hyr ut ditt attefallshus finns det alltså goda möjligheter till att få rätt bra med klirr i kassan med tanke på de förmånliga priserna vid byggandet av huset.Efter den 1 mars 2020 så är det beslutat att ett attefallshus på 30m² får uppföras som en komplementbostadshus endast genom en bygganmälan. Detta gör att du kan ta högre intäkter vid uthyrning samt att det är en fantastisk investering för dig att höja värdet din fastighet! Vid uthyrning behövs eventuella överskott från hyresintäkter redovisas som inkomst av kapital. Dock när det gäller småhus blir det avdrag med 20 procent av hyresintäkten, utöver schablonavdraget på 40 000 kronor. Det innebär att om du får intäkter på under 50 000 kronor behöver det inte betalas någon skatt.

 

  • Bra att veta när du ska bygga ett attenfallshus
    När ett attefallshus används som självständig bostad kallas det för ett komplementbostadshus. Det krävs det då att byggnaden uppfyller samma krav som ett vanligt bostadshus.
  • Den 15 januari 2020 fattade regeringen beslut om att höja maxstorleken för ett attefallshus  på 30m² för de som klassas som en komplementbostad. Annars är kravet att attefallshuset får max vara 25m² och 4 meter upp till taknocken. Om man bygger fler hus får de inte vara större än 25m² tillsammans.
  • Bygglov är inte nödvändigt om huset byggs 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs det tillstånd från grannen. Däremot behöver du göra en anmälan till byggnadsnämnden i din kommun, varpå du behöver ett startbesked för att börja bygga.
  • Kontrollera ändå med grannarna! enligt en ny bedömning från mark- och miljödomstolen har grannar och närboende rätt till domstolsprövning när det gäller byggnationer som kan påverka deras sikt negativt.

Kom igång med processen, börja kika på alla attefallshus här!

Källor: Blocket.se, Trovit.se, Viivilla.se, Skatteverket.se, Boverket.seLÄS MER: Guide: Skapa rum på tomten med en friggebod

skapad:17 februari, 2020

Easter Campaign

When ordering any accessory house or holiday home during the month of April, we offer 30% on all options in the house!

I would like to take advantage of this offer (registration of interest is not binding).

Easter Campaign

When ordering any accessory house or holiday home during the month of April, we offer 30% on all options in the house!

I would like to take advantage of this offer (registration of interest is not binding).