Leveransbeskrivning

Utgåva: 2020.08

15-15m² Nyckelfärdigt

Version 2020.08
Husverket AB
5590003-4426
Mårbackagatan 11, 123 43 Farsta
info@husverket.se
www.husverket.se

Leveransbeskrivning

Utgåva: 2020.08

Leveransinformation

Leveransbestämmelser

Produktionstiden för friggebod är mellan 10–16 veckor från produktionsorder och ca fyra veckor för färdigställande efter leverans.

Huset levereras normalt på en till tre dagar efter att huset lämnar fabriken, oavsett vart i landet huset ska levereras. Huset har plastfilm som transportskydd, detta tas bort före montering.

Framkomlighet

Beställaren svarar alltid för att framkomlig bilväg finns tillgänglig fram till husgrunden. Vägen ska vara körbar för mobilkran och extra bred (4,5 m) lastbil utan tvångsstyrd bakaxel och släp (24 m) eller en trailer och 12 tons axeltryck.

Lyftkran & transport ingår

Kund ombesörjer plats om 9×10 m anvisad för lyftkran om tillvalsbeställning uteblir. Leverantören svarar för kostnader avseende ett standardlyft med lyftkran (50ton) för att lossa Huset på Byggplatsen till ett värde av 8 000 kr inklusive moms. Lyftkranskontroll ingår i priset. I det fall att byggplatsen är svåråtkomlig, att kranföretaget bedömer att en större lyftkran krävs, en omlastning måste ske eller vid hinder som kräver särskilt tillstånd kan ytterligare kostnader tillkomma.

Huset är försäkrat genom Husverket från att huset lämnar fabriken till att huset lyfts på den förberedda grunden.

Transport av hus ingår alltid från fabrik till Stockholm alternativt Karlshamn. Ytterligare transportkostnader till leveransadress kan tillkomma beroende på vilken kommun som huset ska levereras till. Kostnader som uppstår pga. att åtgärder enligt ovan inte utförts faktureras extra, se allmänna villkor för mer detaljerad information.

Städning & sophantering

I alla våra hus ingår grovstädning. Finstädning kommer behövas efter slutleverans. Sophantering ombesörjes av kund och kan erbjudas mot tillägg.

Betalning

Betalningsplan

Vi har alltid en fast betalningsplan med fyra olika betalningstillfällen.

Handpenning: – 25 000 kr senast 10 dagar efter avtalsskrivning
start av produktion – 50% av köpeskilling erläggs vid start av produktion. (Bestäms gemensamt vid avtalsskrivning)
Leverans – 45% av köpeskilling erläggs senast den dagen huset transporteras till tomtgräns innan lyft av modul/moduler sker på grund.
Slutbesiktning – 5% av köpeskillingen erläggs efter utförd slutbesiktning, före tillträde.

Finansiering

Vi kan erbjuda hjälp med finansiering utan handpenning genom våra samarbetspartners. Du kan låna upp till 400 000 kr utan säkerhet per person. Vi har även möjlighet att hjälpa till med ett brygglån för dig som behöver ett tillfälligt lån under tiden huset produceras. Lånet kan sägas upp när du vill. Vi rekommenderar alltid att man i första hand vänder sig till sitt lokala bankkontor. För mer information kan du kontakta din säljare.

Försäljningsvillkor

Som utgångsstandard gäller standardritning och denna leveransbeskrivning. Möbler som garderober, soffa, matbord, tv och liknande ingår inte i leveransen om inget annat anges i köpeavtalet.
Avtalat pris gäller om produktion påbörjas inom 6 månader från köpeavtalets undertecknande. Påbörjas produktion efter denna tid kan prisjustering behövas göras enligt ny prislista, dock max 3,95% av köpeskillingen. Vid större påverkan har köpare och leverantör rätt att frånträda avtalet.

Parterna accepterar att godta den värdering av eventuellt kvarvarande arbeten som besiktningsmannen gör vid slutbesiktning samt allmänna villkorens krav & riktlinjer.

Garantier/Trygghet

Garanti

Samtliga hus och entreprenader innehar 2 års garanti. Vid projektavslut lämnas garantibevis tillsammans med skötselanvisningar som ligger till grund för gällande garantitider. Reklamationer regleras enligt konsumentköplagen.

Slutkontroll

Efter att huset har levererats genomförs alltid en slutkontroll av en besiktningsman.

Försäkringar

Ansvarsförsäkring ingår.

Friggebod ej anmälningspliktig åtgärd

Normalt behöver du inte ansöka eller anmäla byggnation av friggebod till kommunen däremot kan det alltid vara bra att kommunicera vart du vill bygga huset på tomten så inget hinder föreligger.

Användningsområde

Friggeboden kan användas till exempel som uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus. Det viktiga är att den används som ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus.

Grannemedgivanden

Om du vill placera din friggebod närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar. Medgivandet bör vara skriftligt.

Strandskydd

Om du bygger nära hav, sjö eller vattendrag krävs normalt strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta byggnadsnämnden för mer information.

Allmän väg

närheten av en allmän väg krävs tillstånd från länsstyrelsen för att uppföra eller bygga till en friggebod som kan påverka trafiksäkerheten. Detta gäller endast utanför detaljplanelagt område.

Ritningar/handlingar som ingår

  • Planritningar
  • Fasadritningar
  • Sektionsritningar
  • Situationsplan

Standard & konstruktion

Alla våra hus levereras i ett nyckelfärdigt utförande både invändigt och utvändigt. Huset levereras till tomten i ett stycke med lastbil.

Utvändig målning

Alla hus kommer färdigmålade med en ekologisk vattenresistent vit akrylatfärg. Utvändiga paneler är grundmålade en gång och överstrukna två omgångar. Valfri färgkod finns som tillval i både akrylatfärg & slam/linoljebaserad färg.

Olika typer av klimat kan ge upphov till påväxt på trä och träbaserade material. Detsamma gäller för andra typer av material, framförallt i kombination med nedsmutsning. Detta kan ske på husets utvändiga delar och i uteluftsventilerade utrymmen. Att avlägsna påväxten ingår i husets normala underhåll. Husverket förbehåller sig rätten till ändringar av konstruktions- och leveransutförande.

Takbeklädnad

Falsat plåttak ingår för modeller med 5 graders taklutning eller större. Modeller med två graders taklutning ingår papptak/bitumen. Som tillval finns även ytbehandlade betongtakpannor, detta funkar för hus med större taklutning än 14 grader.

Takavvattning

Hängrännor och stuprör i plåt.

Tak

Takplåt

Regel 18x120mm cc=300mm

Regel 28x45mm cc=600mm

Luftspalt / Membran Fortex Super

Takstolsregel C24 45x145mm cc=600mm

Knauf ECOSE® mineralullsisolering 145mm

Plastfilm / Ångspärr 0,2mm

Regel 18x45mm

MDF paneler 11mm (alternativ finns som tillval)

Takdimensionering/snölaster

Husens bärande delar är dimensionerade för snözon 2,5 kN/m2. Hus för snözon 3–5,5 kan erbjudas mot pristillägg.

Plåt

Vindskiveplåt, takfotsplåt, fönsterbleck, överbleck i vit, svart och grå ingår.

Yttervägg

Panel (Stående eller liggande) 18mm

Horisontell regel 28x45mm cc=600mm

Vertikal regel 28x45mm, c=600mm

Luftspalt Vindskyddsduk

Träregel C24, 45x95mm ink, cc=600mm

Knauf ECOSE® mineralullsisolering 95mm

Plastfilm/Ångspärr 0,2mm

OSB skiva 6mm

Horisontell regel C24 45x45mm, cc=600mm

Knauf ECOSE® mineralullsisolering 45mm

MDF paneler 11 mm (alternativ finns som tillval)

Fönster & Dörrar

PVC 3-glas fönster UV-1 med Isolerglas. Vid modeller med större panoramafönster ingår härdat isolerglas. Vid val av planlösning med bastu ingår träfönster i utrymmet. Safco Vit kvalitetsytterdörr ingår som standard. Trä- eller aluminiumfönster kan tillhandahållas på förfrågan.

Golvbjälklag

Laminatgolv (alternativ finns som tillval)

Underlag

OSB Skiva 22mm

Plastfilm/Ångspärr 0,2mm

Trästomme C24 45x145mm cc=600mm (cc=300 i badrum)

Knauf ECOSE® mineralullsisolering 145mm

Cembrit Extreme windstopper 4,5mm

Innervägg

MDF paneler 11mm (alternativ finns som tillval)

Trästomme C24 45x95mm, cc=600mm

Knauf ECOSE® mineralullsisolering 95mm

MDF paneler 11mm (alternativ finns som tillval)

Interiör väggkonstruktion badrum

MDF paneler 11mm (alternativ finns som tillval)

Trästomme 95x45mm

Knauf ECOSE® mineralullsisolering 95mm

Fermacell 15mm

Kiilto KERASAFE tätskikt/fuktspärr

Kakelplattor

Ventilation

Mekanisk frånluftsventilation med friskluftsventiler dimensionerad för husstorlek. Friskluftsventiler är försedda med damm- och insektsfilter. FTX-system finns som tillval.

EL

Alla El-installationer i husen är genomgående av märket Schneider. LED-Spotlights med dimmer ingår i alla våra modeller enligt ritning. Uttag och strömbrytarknappar är monterade till samtliga utrymmen. El-centralen till hus i form av automatsäkringsskåp med jordfelsbrytare. Mediacentral för tele, TV och data finns som tillval. (Samlingsplats för inkommande kommunikationskablar ingår)

VA

Uponor alternativt Tece vattenrörsystem. Varm- och kallvattendistribution genom fördelarskåp. Varmvattenberedare 80 L med inbyggnadsskåp. Samtliga rördragningar är dolda i konstruktionen.

Uppvärmning

Direktverkande El-radiatorer enligt ritning. Luftvärmepump med vattenburet golvvärmesystem finns som tillval.

Kök

Platsbyggt och färdigmonterat kök speciellt anpassat för varje husmodell. Laminerade köksluckor i vitt. Rostfria raka kökshandtag. Bänkskiva och stänkskydd i laminat. Diskho i rostfritt stål med blandare. Vitvaror ingår ej. Flera olika alternativ finns som tillval.

Badrum

Grått klinkergolv 20x20mm med mörkgrå fog & vitt kakel 25x40mm på väggar med ljusgrå fog. Golvstående WC-stol från Gustavsberg. Tvättställsblandare och duschblandare med handdusch och upphängning från Grohe. Porslintvättställ & eldriven handdukstork. Förberedelse för installationsdragning till tvättmaskin och torktumlare. Tätskikt är monterat efter Kiiltos monteringsanvisningar och uppfyller branschreglerna för våtrum. Golvbrunn från Purus.

Bastu

Vid köp av en modell med bastu ingår asp/granpanel i tak och på väggar, två nivåer av bastulavar i asp, grå klinker 30×30 på golv, bastuaggregat med på och avslags funktion på aggregatet, belysning bakom ryggstöd och frisklufts ventil anpassad för bastu.

Listverk

Övergångar mellan tak, vägg och golv samt vid sammanfogningar av moduler har lister.

 

Totalentreprenad

Personlig projektledare

I vår totalentreprenad ingår en personlig projektledare som kan ge råd om hus, planlösning, val & utförande samt lämplig placering på tomt. Projektledaren är med från första kontakt till att huset står på plats. En trygghet för er genom hela processen.

Markarbete

Arbetets utförande bedöms alltid av entreprenören och utförs enligt nedan men kan förändras beroende på markförutsättningar.

Jordschakt för hus till 300 mm under grundsula och grundmur ingår. Material för packning: Alternativ 1: 16/32, 0/32, 0/8, 0/16. Alternativ 2: 0/32, 0/8, 0/16. Krävs mer uppackning av material för säker ställa markens stabilitet tillkommer detta extra. Schakt och återfyllning av max 30 m ledningsgrav inklusive pem-rör, elkabel med skyddsrör, avloppsrör i schakt ingår. Värmeslinga i pem-rör ingår 30 m. Ev. extra grävning eller uppfyllnad mot extrabeställning. Schaktdjup styrs av fall till befintligt avlopp och bedöms av markentreprenör. Återfyllning och grovplanering med befintliga massor. Överblivna schaktmassor kvarlämnas. Sprängning och pålning samt kostnader till följd härav liksom trädfällning ingår ej i åtagandet. Grov återställning av markarbeten. Ingen återställning av asfalt, marketen eller dylikt. Reservation för: berg och stora stenar, grundvattennivån i marken, sankmark, gammal sjöbotten, trädrötter eller andra hinder i marken, håltagning i grund/källarvåning, arbeten som ej är fackmannamässigt utfört. Vid inkoppling på anvisad servis förutsätts att befintlig servis är av sådan standard och kvalitet att inkoppling är möjlig. Vid inkoppling på keramik rör och andra typer av avloppsledningar förutom plaströr kan extra kostnader tillkomma.

Husgrund

Husgrund rekommenderas av säljare och/eller markentreprenör efter kontroll av de förutsättningar som finns på tomten. Detta kan förändras efter arbetets start vid oförutsedda förhållanden. Exakta riktlinjer kan ges vid en geoteknisk undersökning.

Möjliga husgrunder i vår totalentreprenad:

  • Hybridgrund 40 cm djup med 300 isolering
  • Plintgrund (Funkar vid bergunderlag. Vid byggnation i norra Sverige krävs tilläggsisolering i bjälklag alternativt hybridgrund.)
  • Blockgrund på bädd (Vid byggnation i norra Sverige krävs tilläggsisolering i bjälklag alternativt hybrid.)

El-Inkoppling

Inkoppling av el görs från befintlig el central från huvudbyggnad (två meter invändig dragning ingår) alternativt fasadmätarskåp eller markmätarskåp vid tomtgräns vid nyanslutning. Isolationstest ingår.

Vatten-Inkoppling

Rörmokare kopplar in vatten efter vattenmätare alternativt där möjlighet finns till vatten. Provtryckningstest ingår.

Övrigt

Ingår alltid vid köp av totalentreprenad från Husverket:

  • Ansvarsförsäkring
  • Slutkontroll av besiktningsman

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel i denna leveransbeskrivning.